Bushcraft

Time spent amongst nature, is never time wasted ...

Bushcraft, woodcraft & Survival

Leven en overleven in de natuur ... 

Bushcraft is oorspronkelijk een term die gebruikt wordt voor een scala aan overlevingstechnieken in een bepaalde soort wildernis (specifiek in de zogeheten bush). In bredere zin wordt de term inmiddels gebruikt voor het (over)leven in, van en met de natuur, met tevens respect voor die natuur. Er is geen goede vertaling voor het Engelse woord bushcraft. In het Engels onderscheidt men daarbij soms nog woodcraft indien het specifiek in bosrijke omgeving afspeelt. 

Veel natuurvolkeren leven nog via de oude tradities waar de hedendaagse bushcraft in deze elementen deels op is gebaseerd. 

De beste manier waarop wij bushcraft in het Nederlands zouden kunnen omschrijven is natuurvaardigheden.

Bushcraft en survival hebben veel met elkaar gemeen. De Engelse term survival betekent niets anders dan overleven, dat wil zeggen in leven blijven. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als overlevende van een natuurramp of als men ergens in onbewoond gebied verdwaald is. Het doel van een survival is zo lang in leven te blijven tot men de bewoonde wereld heeft bereikt, of totdat men wordt gered. Bushcraft is in tegenstelling tot survival een vaardigheid waarmee men met de middelen uit de natuur het verblijf of de doortocht zo aangenaam mogelijk probeert te maken, eventueel met moderne hulpmiddelen. 

Marc De Vrieze.                       Badger outdoor experience